Mogućnosti za saradnju

01.

Individualne sesije

Šta je “life coaching“ i kome je namenjen?

Coaching je proces usavršavanja životnih veština i razvijanja potencijala osobe u bilo kojoj oblasti života.

Kome je “life coaching“ namenjen?

 • Svim ljudima koji imaju radoznalost u pogledu funkcionisanja svog duševnog života,
 • Onima koji se suočavaju suočavaju sa određenim problemima i osećaju da im je potrebna pomoć u njihovom prevazilaženju, koji žele da razviju neki zanemaren aspekt ličnosti ili utišaju drugi prenaglašen deo.
 • Onima koji veruju da bolje upoznavanje sebe vodi do kvalitetnijeg života.

Kome life coaching nije namenjen?

 • Ljudima koji  pate od mentalnih poremećaja. 
 • Onima koji žele magično rešenje svojih problema, u smislu dobijanja instant recepta za sreću.
 • Onima koji veruju da su isključivo svi drugi odgovorni za njihove probleme ili emotivna stanja i da oni kod sebe ništa ne treba da menjaju.

Zašto baš OLI metod coaching-a?

OLI (skraćenica od otkrivanje lične istine, otklanjanjem lažnih informacija) je integrativan koučing pravac, akreditovan od strane Udruženja za Psihoterapiju, Savetovanje i Koučing Srbije, verifikovan u Sekciji za Psihoterapiju, Savetovanje i Koučing Društva Psihologa Srbije. Osnivač pravca je Nebojša Jovanović.

Postoji nekoliko spečifičnosti ovog metoda, zbog kojih sam izabrala baš ovu  edukaciju u moru drugih:

 • Najpre,OLI metod je bazično psihodinamski orijentisan.

To znači da je zasnovan na dubljem poznavanju i uvažavanju dinamike duševnog života,  nesvesnih procesa, interakcije različitih snaga u okviru ličnosti.

Da li ste se nekada zapitali zašto niste uspeli da primenite (ili istrajete u primeni) neki sjajan savet koji ste pročitali  u popularnoj literaturi psihološke samo pomoći, a delovao je upotrebljivo u nekoj vašoj  životnoj situaciji?

Možda samo niste znali kako da savet sprovedete u delo ili bar sebi tako predočavate. Međutim, često postoji dublji uzrok, koji nije tako očigledan.

Mnogi coaching pravci se zadržavaju na tome da vas nauče određenim “soft skill” veštinama, tako što će vam pokazati kako se nešto radi.

OLI pravac vas najpre vodi ka razumevanju nesvesnih  uzroka otpora promenama, pa tek onda razvoju bazičnih emotivnih kompetencija.

 • Druga bitna specifičnost je da je OLI metod integrativan, što znači da se zasniva na integraciji različitih teorijskih okvira, metoda i tehnika.

Teorijski je zasnovan na integraciji saznanja četiri psihoanalitičke psihologije: psihologije nagona („klasična psihoanalitička teorija“), ego psihologije, psihologije objektnih odnosa i self psihologije.

Tokom edukacije coach-evi se upoznaju sa različitim psihoterapijskim pravcima (psihoanalize, geštalt terapije, transakcione analize, bioenergetike, N.L.P., „fokusiranja“, biofidbeka i neurofidbeka, R.E.B.T.) što im  u radu sa klijentima, u zavisnosti od njihovih specifičnih potreba , na raspolaganje stavlja i široku lepezu najefikasnih tehnika različitih pravaca. Znači i metod rada sa klijentima je integrativan i podrazumeva primenu  alata različitih psihoterapijskih paravaca.

02.

Usluge HR konsaltinga

Ako si direktor manje firme, koja još uvek nema potrebu za stalno zaposlenom osobom na poziciji HR Manager-a, ili si rukovodilac HR službe u većom sistemu, i razmišljaš o outsourcing-u odredjenih poslova, tu sam da te podržim u svim HR procesima:

 • Priprema i izvođenje feedback intervjua
 • Regrutacija i selekcija kandidata
 • Employe branding, interni i eksterni
 • Soft sklii treninzi
 • Izrada opisa poslova i Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta

Interesovanje za ljudsku prirodu me je navelo da se od starta karijere opredelim za oblast upravljanja ljudskim resursima i sada raspolažem bogatom ekspertizom koju sam stekla

tokom 15 godina profesionalnog iskustva u korporativnim sistemima različitih industrija, ustrojstva i organizacionih kultura.

Deset godina sam radila u bankarskoj industriji u sektoru za razvoj i trening zaposlenih, a potom u sektoru za selekciju, a poslednjih šest godina sam bila zaposlena na poziciji HR menadžera beogradske kancelarije jedne internacionalne IT kompanije za razvoj softvera.

Posle bankarskog sistema, čije su slabosti tromost i birokratija, prelazak u IT industriju je za mene značio jedan kultorološki šok.

Dosta toga mi je odgovaralo u novom sistemu, a pre svega brzina donošenja odluka, kreativna sloboda, ali i fokus na isporuku rezultata i odgovornost za iste.

Budući da sam pet godina u firmi bila jedina HR osoba, mogu da kažem da sam aktivno doprinela i podržala rast firme od 65 do 100 zaposlenih, uz besprekornu podršku tehničkog tima.

Pri tome sam učestvovala u pripremi i izvođenju preko 300 krajnje personalizovanih feedback intervjua u cilju profesionalnog razvoja zaposlenih i trenirala tim lidere za njihovo izvođenje, inicirala i implementirala mnoge inicijative za zaposlene (jubilarne nagrade, čestitke za godišnjice rada, foto konkurs posle team building-a, novogodišnja žurka za najmlađe uz Deda Mraza) organizovala događaje, eksterne i interne treninge, kao i izvodila soft skill radionice.

Tokom procesa selekcije za osobu koja će me naslediti na ovoj dužnosti, jedna od senior kandidatkinja iz najužeg kruga, sa višegodišnjim iskustvom iz IT industrije, me je pitala kako smo u roku od pet godina uspeli da zaposlimo taj broj novih softver inženjera, pri tome ne odstupajući od uslova formalnog obrazovanja i strogih kriterijuma prilikom tehničkog testiranja, a bez budžeta za eksterni employer branding.

Ako ste upoznati sa situacijom na IT tržištu i činjenicom da je potražnja za ovakvim kadrom nekoliko pua veća od ponude, onda možete da razumete kontekst  ovog pitanja.

Mislim da je odgovor u kombinaciji faktora, a to su dobra selekcija, zasnovana na kvalitetnoj saradnji tehničkih timova i HR-a, zdrava organizaciona kultura, mogućnosti za profesionalni razvoj, ali i kvalitetan interni employer branding.

Tajni sastojak, kao i u svakom drugom poslu je puno entuzijazma i ljubav prema istom.

U „maloj“ firmi nemate podršku ljudi iz više različitih odeljenja u svakom projektu, nego ste uglavnom sam svoj majstor, od ideje do realizacije.

To mi je omogućilo da testiram svoje multitasking veštine i definitivno izbacilo iz zone konfora.

Zato sada sa sigurnošću mogu da kažem da se osećam kompetentnom za hvatanje u koštac sa svakim izazovom u HR oblasti.

03.

Soft skill treninzi i radionice

Soft skill treninzi i radionice su prilagođeni potrebama grupe, bilo da je u pitanju tim kolega ili skup individua sa interesovanjem za određenu temu. Odlikuju se visokim stepenom interakcije i vežbama koje su osmišljene da teorijski deo podrže iskustvenim učenjem.

Individualne sesijeHR konsalting

Soft skill treninzi i radionice